BIOGRAFIE
2014

In het voorjaar zenden Canvas en VPRO de nieuwe reisreeks Arm & Rijk uit. In juni speelt Jan een achttal try-outs waarin hij een reeks nieuwe Nederlandstalige nummers uitprobeert. Op 1 september komt een eerste single uit: Alles komt in orde. In het najaar speelt Jan concerten met zijn niewe repertoire en geeft hij lezingen over Arm & Rijk.

2013

Jan is het hele jaar onderweg voor de opnames van Arm & Rijk, een nieuwe reisserie voor Canvas en VPRO. Er wordt gefilmd in Sao Paulo, Los Angeles, Johannesburg, Berlijn, Peking, Dubai, Delhi en Havana.

2012

In het voorjaar geeft Jan een lange reeks lezingen over De weg naar het Avondland. Op 9 mei houdt hij in het Vlaams Parlement de jaarlijkse European State of the Union, een redevoering over de toekomst van Europa.

In juli en augustus presenteert Jan – als eerste Vlaming ooit – het VPRO-programma Zomergasten. In september wordt de aflevering met Jolande Withuis genomineerd voor de Sonja Barend Award, een prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen seizoen. Terug in België start Jan met de voorbereidingen van een nieuw reisprogramma.

2011

Kort na Nieuwjaar gaat 'De weg naar het Avondland' in première op Canvas en de VPRO. Het gelijknamige boek verschijnt in mei en staat maandenlang in de top-tien.

In 2011 gaan Jan Leyers en Paul Michiels voor het eerst in 25 jaar met z’n twee op tournee. Ze treden meer dan tachtig keer op, o.a. in de Antwerpse Roma, Het Depot in Leuven en de Capitole in Gent. Hun optreden in Lint wordt door Exqi uitgezonden, er verschijnt ook een live-cd van de show.

2010

Jan maakt een reis van Ethiopië naar Europa, een maandenlange tocht die zal resulteren in De weg naar het Avondland.

Terug in België neemt hij met Paul Michiels de Soulsister-single Last Call op. Samen met Natalia en Bart Peeters is Jan vanaf 17 december special guest op de negen Clouseau-concerten in het Antwerpse Sportpaleis.

2009

In maart speelt Soulsister een uitverkochte show in de Antwerpse Lotto Arena. Het is de voorbode van een tour die de band langs de grootste Vlaamse zomerfestivals zal voeren.

Op 26 april loopt Jan de 10 Miles in Antwerpen in 1u13’. Daarvan bekomen schrijft en produceert hij voor Nicole en Hugo het nummer Laat de liefde.

Vanaf november presenteert Jan met Leon Verdonschot een tweede seizoen van het programma Iets met boeken, dat deze keer rechtstreeks vanuit Amsterdam wordt uitgezonden. Intussen beginnen de voorbereidingen van een nieuw reisprogramma.

2008

Begin maart geeft Jan met Soulsister drie uitverkochte concerten in het Antwerpse Sportpaleis. De hernieuwde samenwerking met Paul Michiels resulteert ook in nieuwe songs.

Op 30 maart wordt De Weg naar Mekka door de Vlaamse Televisie Academie uitgeroepen tot beste informatieprogramma van 2007. Yves Leterme reikt aan Jan Leyers de allereerste Vlaamse Televisiester uit. Op 7 mei wint Jan de ABN-AMRO Publieksprijs voor het boek De weg naar Mekka. Op 5 juni krijgt De weg naar Mekka van de Vlaamse Televisiekritiek de prijs voor het beste informatieprogramma.

De zomer van 2008 is een ouderwetse Soulsisterzomer: How Many Waterfalls staat hoog in de charts en de groep schittert op Marktrock en VTM Live. Intussen wordt hard gewerkt aan het nieuwe album.

Vanaf eind oktober presenteert Jan met Leon Verdonschot acht weken lang Iets met boeken, het nieuwe boekenprogramma dat op Canvas en de VPRO wordt uitgezonden.
Half oktober wordt het nieuwe Soulsister-album Closer op 100.000 exemplaren verspreid bij Het Laatste Nieuws.

Eind 2008 zijn er van het boek De weg naar Mekka 75.000 exemplaren verkocht. Het boek staat op dat moment al meer dan een jaar in de non-fictie Top Tien.

2007

In maart gaat Jan op tournee met Tom Vanstiphout. Op 4 mei kondigen Jan Leyers en Paul Michiels aan dat ze in 2008 weer als Soulsister zullen optreden. Op 27 mei loopt Jan de 20 km van Brussel in 1u39’.

Vanaf eind september zendt Canvas De weg naar Mekka uit. De reeks wordt enthousiast onthaald, haalt hoge kijkcijfers en maakt in Vlaanderen heel wat los. Half oktober verschijnt het gelijknamige boek.

In oktober staat Soulsister op de affiche van The Night of the Proms in het Antwerpse Sportpaleis, samen met o.a. Macy Gray en Chic. In december trekken Jan en Paul met The Night of the Proms een maand lang door Duitsland.

2006

Jeroen Swinnen gaat mee op tournee en bezorgt de band een heel nieuw geluid.

In april vertrekt Jan op reis voor de opnames van een nieuwe Canvas-reeks. Het wordt een tocht door de moslimwereld met Mekka als eindbestemming. Uitzending vanaf september 2007.

Paul Michiels is te gast in Zomer 2006. Backstage jammen Jan en Paul tot diep in de nacht. Producer Annick Mastbooms vraagt zich luidop af of dit een vervolg krijgt.

Half november komt Songbook 1996-2006 uit, een compilatie van de nummers die Jan sinds de split van Soulsister schreef. Er staan twee songs op die hij nu pas voor het eerst zelf opnam: As Close As I’ll Get, waarmee Aaron Tippin twee weken op 1 stond in de Bilboard Country Chart, en I Want You Back, de hit die Jan met Michael Garvin voor Natalia schreef.

2005

Op 1 januari komt een nieuwe single uit: The Long Road. Later die week beginnen Jan en de band aan een nieuwe tour door Vlaanderen.

Met co-producer Jeroen Swinnen (bekend van zijn werk met Daan, Vive la Fête en Novastar) begint Jan te werken aan een nieuw album.

Vanaf juni presenteert hij de hele zomer lang Zomer 2005 op één. Intussen komt de single Rolling On uit, het eerste resultaat van de samenwerking met Jeroen.

Jan schrijft de tekst van Ik zie de hemel, de nieuwe Clouseau-single.

De tweede solo-cd van Jan Leyers heet In The Virgin Dark en komt uit op 16 september. Qua sound en songs verkent het album nieuwe paden. Het nummer This One is te horen in Buitenspel, de nieuwe film van Jan Verheyen.

2004

Op 9 januari gaat een nieuwe tournee in première met -behalve drummer Marc Bonne- allemaal nieuwe gezichten in de band: Tom Vanstiphout op gitaar, David Poltrock op keyboards en Wladimir Geels op bas.

2003

Begin januari begint een uitgebreide en succesvolle theatertoernee door Vlaanderen. Tegelijk start op VTM Idool 2003, de talentenjacht waar Jan aan meewerkt als juryvoorzitter.

In februari roepen de Vlaamse tv-critici De schaduw van het kruis uit tot beste tv-programma van 2002.

Tussen optredens, opnames en prijsuitreikingen door schrijft Jan afwisselend met David Werner en Michael Garvin nieuwe nummers.

Op 25 april, na de veelbelovende singles Crash And Burn en Don’t Make Me Miss You, komt Jans eerste, titelloze solo-album uit.

Op 9 mei wordt Peter Evrard Idool 2003. Zijn eerste single, For You, is een nummer van Jan Leyers en Michael Garvin en komt in de Ultratop binnen op nr 1. Voor Natalia schrijven Jan en Michael I’ve Only Begun To Fight en I Want You Back, twee nummers die –net als Jans eigen Worlds Apart- op de soundtrack van Team Spirit II terechtkomen.

Eind september starten de opnames van Jans nieuwe reisreeks: een tocht langs de tien landen die in mei 2004 bij de Europese Unie komen. Hij trekt naar Cyprus, Malta, Slovenië en Hongarije.

In december deelt Jan in de triomf die Clouseau in het Antwerpse Sportpaleis oogst: tijdens alle 14 concerten is hij special guest en zingt hij –zowel solo als samen met Koen en Kris- vier nummers.

2002

Een druk jaar. In januari start de elfdelige reeks De schaduw van het kruis, waarin Jan op de motor van Bouillon naar Jeruzalem reist. Een tocht in de voetsporen van Godfried van Bouillon die hem door de Balkan, Turkije, Syrië en Libanon naar Israël voert.

In september beginnen de opnames van Nachtwacht, de wekelijkse zaterdagavond-talkshow op Canvas. Een maand later verschijnt het boek De schaduw van het kruis.

2000

Jan componeert de soundtrack van Team Spirit , een film van Jan Verheyen. Het bekendste nummer uit de film, Only Your Love Will Do, staat wekenlang aan de top van de charts. Eerder werkte Jan samen met Robbe De Hert voor diens Blueberry Hill (1989, Jozef Plateauprijs voor de beste muziek) en Brylcream Boulevard (1995).

1998

Na de split van Soulsister richt Jan met Joost Van den Broeck en Filip Kowlier My Velma op. De groep brengt één cd uit Exposed (Mercury, 1998) maar valt kort daarop uit elkaar. Joost voegt zich bij de Laatste Show-band en Flip breekt door met het Hof van Commerce.

Jan wordt voor het eerst gevraagd aan een tv-programma mee te werken (De geknipte gast, TV1) en presenteert in de zomers van 1999 en 2001 De 7 Hoofdzonden op Canvas.

1994

Tijdens de verzengende zomer van dat jaar nemen Jan en Paul met producer Joey Balin het laatste Soulsister-album op: Swinging Like Big Dogs. Er volgt nog een Duitse toernee maar het is voor iedereen duidelijk dat het oude vuur er niet meer is. Eind 1995 treedt Soulsister voor de allerlaatste keer op, in Beringen.

1993

Sting neemt Soulsister mee als voorprogramma van zijn Europese toernee. Later dat jaar komt een live album (Live Savings) uit. Intussen schrijft en producet Jan ook nummers voor anderen, o.a. The Radios (I’m Into Folk, Lucky Day) en Clouseau (Dat ze de mooiste is).

That’s As Close As I’ll Get To Loving You, een nummer dat Jan met Paul Jefferson en Sally Dworsky schreef, wordt opgenomen door Aaron Tippin en staat eind 1995 drie weken op nr. 1 in de Billboard Country Charts.

1992

Een nieuwe cd: Simple Rule. Voor het eerst schrijven Jan en Paul samen met Amerikaanse co-writers. In Los Angeles leren ze David Werner kennen, die het album producet en meeschrijft aan o.a. Broken en Changes. Dat laatste nummer wordt een paar jaar later door Tom Jones opgenomen.

1991

Met Bart Peeters schrijft Jan de musical Dokter De Vuyst, die in december in première gaat in het NTG (Gent). Koen Crucke schittert in de rol van God.

Heat, het tweede album van Soulsister, staat op dat moment al meer dan een jaar in de Top 50. In België alleen worden er meer dan 100.000 van verkocht.

1988

Na enkele singles die veel gedraaid worden maar amper verkopen, brengt Soulsister in oktober The Way To Your Heart uit, een nummer dat het leven van Jan en Paul volledig overhoop haalt. The Way To Your Heart wordt een hit in alle Europese landen en raakt in de Billboard Hot 100 tot de 41ste plaats. Van It Takes Two, het debuutalbum uit datzelfde jaar, worden wereldwijd ruim 700.000 stuks verkocht.

Soulsister tourt door heel Europa en trekt in oktober 1989 naar de Verenigde Staten.

1986

Na een optreden in café ‘t Pleintje, in Heist o/d Berg, wordt Paul Michiels aangesproken door een verlegen Jan Leyers. Paul herinnert zich: “Ik wist niet wat ik moest denken van die rare gast met zijn Buddy Holly-bril en zijn zwart-wit geblokte overjas. Hij probeerde mij wijs te maken dat we samen de wereld konden veroveren. Ik heb hem een pint gegeven in de hoop dat ik ervan af was.”
Jan houdt vol en weet Paul een paar maanden later te overtuigen samen enkele nummers op te nemen.

Guy Brulez van platenfirma EMI beluistert de demo en is bereid You Get To Me op single uit te brengen. Hij eist wel dat de twee iets aan hun imago doen. “We moeten de waarheid onder ogen zien,” zegt Brulez tegen Jan en Paul, die vol spanning aan zijn bureau zitten te luisteren, “Moeders mooiste zijn jullie niet.”

1984

Jan leert theaterregisseur Walter Tillemans kennen en krijgt de opdracht muziek te schrijven voor het stuk Pak ‘em Stanzi, dat zich volledig in een catchring afspeelt. Een jaar later reist hij met Tillemans naar Wenen om er muziek te schrijven bij De ingebeelde zieke, het stuk van Molière dat wordt opgevoerd in het prestigieuze Burgtheater.

Weer in Antwerpen maakt hij met Hugo Matthysen de musicals Frankenstein en Billy Liar voor het Koninklijk Jeugdtheater.

1978

Met Hugo Matthysen, Bart Peeters en Marc Kruithof richt hij de coverband Beri-Beri op. Met eigen nummers probeert Beri-Beri jarenlang vergeefs en platencontract te versieren. De groep is een perfect voorbeeld van hoe het geheel kleiner kan zijn dan de som van de delen.

1968

Jan vindt op zolder de akoestische gitaar waarmee zijn vader vlak na de oorlog optrad op studentenfeesten. Zijn vader leert hem de eerste akkoorden. Later dat jaar, tijdens een Schelderondvaart met een Flandriaboot, ziet Jan voor het eerst in zijn leven een echte elektrische gitaar. Ze wordt bespeeld door een man in een purperen pak, die in de lounge van de boot Baby Come Back zingt. Jan is niet meer aan dek geweest.

1958

Jan Leyers wordt geboren in Wilrijk bij Antwerpen. Datzelfde jaar wordt in Brussel de Expo geopend en gaat Vertigo van Alfred Hitchcock in première.

© JANLEYERS.BE | All Rights Reserved | Website by BAS10